Historia jednego trujaka

szmaciak grzyby grzybobranie las jesień grzybjadalny siedzuń sosnowy kozia broda

 

Kilka dni temu pokazaliśmy zdjęcia pięknych trujaków znalezionych przez naszego Maksa. Grzyby jadalne szybko przestały go interesować, były chyba zbyt szare i pospolite. Za to kolorowe cuda- grzyby o dziwnych kształtach bardzo go zafascynowały.Okazało się, że jeden z kosmicznych grzybów jest jadalny i podobno bardzo smaczny. To siedzuń sosnowy potocznie zwany kozią broda, choć nam bardziej podoba się inna nazwa. W niektórych regionach Polski nazywany jest szmaciakiem. Grzyb do roku 2014 był pod ścisłą ochroną. Teraz można go zrywać. Grzyb posiada śladowe ilości arszeniku. Czy te informacje przekonały was i zaryzykowalibyście jego zjedzenie? Jednak większość z nas na grzybobraniu korzysta z wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego. Trudno wprowadzić nowy gatunek grzyba jeśli nasi rodzice go nie zbierali i wcześniej nie mieliśmy go w ręku. Szmaciak ma pokaźne rozmiary, ten okaz zapełniłby pół dużego koszyka. Jesteśmy w rozterce, może wrócić i zapolować na niego jeszcze raz?